12 de febrer 2013

Dimecres de cendra

Avui és dimecres de cendra, el primer dia de la Quaresma. Molts de vosaltres ja sabeu que el mossèn ens imposarà cendra al cap fent la forma de la creu, però anem a explicar una mica més la seva litúrgia.
D'on surt aquesta cendra? Tradicionalment, la cendra que ens imposen s'obté de cremar els llorers i els palmons beneïts el diumenge de Rams de l'any anterior.

Per què ens posen cendra al cap? La cendra és símbol de caducitat de la condició humana, o sigui, que les persones no durarem per sempre, i és signe de penitència i de conversió, ja que la Quaresma és el millor moment per fer examen de consciència.

Demà faltaran 46 dies per Pasqua, i ara us preguntareu, però que no havíem dit que la Quaresma dura 40 dies? Doncs sí! Però no es compten els diumenges! Així que tenim 7 setmanes per endavant per reflexionar sobre el que fem bé i el que podem millorar.

I això que m'expliquen del dejuni i l'abstinència? Antigament eren unes pràctiques molt més habituals que en l'actualitat, que es traduïen en la prohibició de certs aliments, sobretot la carn, però el costum s'ha relaxat i ara només es consideren dies de dejuni el dimecres de cendra i els divendres de Quaresma. De totes maneres, aquesta abstinència no cal que sigui alimentària, és una manera mitjançant els cristians s'identifiquen amb el patiment de Jesús a la creu, i potser ara és un sacrifici més gran estar aquell dia sense posar la televisió, o sense utilitzar el mòbil, o sense jugar amb l'ordinador, o potser sense menjar llaminadures.

També hi ha una tradició catalana, que s'ha anat perdent però que encara conserven en alguna contrada i és l'enterrament de la sardina!

Us seguirem explicant més coses els propers dies, però si teniu alguna pregunta feu-nos-la i us la intentarem resoldre :-)